
Met nieuwe ogen… Henk van den Idsert in Museum en Beeldentuin Nic Jonk
Dertig jaar na zijn overlijden organiseren vijf van zijn kinderen een tentoonstelling met schilderijen, gouaches en beelden van Henk van den Idsert. De tentoonstelling wordt op zondag 19 maart geopend door schrijver Sander Kollaard en zal tot 12 juni te bezichtigen zijn.
Bergerbos en boerenland
Uit de privécollecties van de kinderen is een keuze gemaakt uit het werk dat Idsert in zijn biotoop van Bergen en Noord-Nederland heeft geschilderd. De eigen tuin, het Bergerbos, de Voert en ’t Witte Huis spelen de hoofdrol in het werk dat getoond wordt. Typische Bergense school onderwerpen, ook in expressieve en soms kubistische stijl geschilderd, maar met een lichter palet. Hij was een romanticus met scherpe trekken, die het oer-Hollandse polderlandschap kon neerzetten. Dat landschap heeft na zijn dood wel wat van haar onschuld verloren, lezen we iedere dag in de krant rond de stikstofdiscussies en de verloren gegane biodiversiteit. Een mooi moment om zijn mooiste landschappen uit de vorige eeuw opnieuw te bekijken.
Beelden en beeldjes
Uit zijn beeldhouwwerk wordt een beperkte keuze getoond. Zes grotere beelden van hout, steen en brons. En een serie van twaalf bronzen beeldjes, waarvan speciaal voor de tentoonstelling nieuwe afgietsels zijn gemaakt in een lage oplage. De bronzen beeldjes kunnen gekocht en/of besteld worden. Tevens zijn er enkele schilderijen en drie grotere beelden uit de privécollecties van de kinderen voor het eerst sinds zijn overlijden te koop.
Idsert en Jonk
Het is niet alleen vanwege de prachtige locatie in het polderland dat het werk van Henk van den Idsert zich thuis voelt in Museum en Beeldentuin Nic Jonk. Beiden waren twee buitenbeentjes in de Bergense kunstenaarsgroep van hun tijd. Met enige argwaan werden ze bejegend, omdat ze als “commercieel” werden beschouwd. Ze waardeerden elkaar als collegae, maar trokken hun eigen spoor. Bij toeval komen die sporen samen, in Bergen aan Zee: Idserts kinderen op het basalten wandreliëf van het appartementencomplex kijken uit op Jonks beeld op het Neptunusplein. Al decennialang. En nu weerspiegelt hun werk in de prachtige ruimte van Nic Jonk
Museum Nic Jonk
Haviksdijkje 5
1843 JG Grootschermer