skip to Main Content

Dubbelexpositie Peter Bes – Irene Grijzenhout in de Eerste Bergensche Boekhandel

In de Eerste Bergensche Boekhandel is tijdens de Kunst10Daagse en daarna tot 20 november een dubbelexpositie van Peter Bes en Irene Grijzenhout te zien. Schilderijen, tekeningen, keramiek en objecten van beide kunstenaars zijn in de etalages en op veel plekken in de winkel te bezichtigen.

Jarenlang woonde Peter Bes samen met Irene Grijzenhout in een voormalige lagere school in Anna Paulowna. Hoewel zij ieder hun eigen weg gingen in de beeldende kunst, inspireerden zij elkaar en is hun werk net als hun leven met elkaar verbonden. Op bepaalde dagen stelden zij hun ateliers open voor publiek en kon ieder- een zich vergapen aan de omgeving dicht bij de Waddenzee en het karakteristieke gebouw gevuld met recente en oudere werken. Na het overlijden van Irene in 2019 ging Peter verder met dat wat hij altijd deed: schilderen, tekenen en objecten maken. Het atelier van Irene staat nog vol met haar rijke nalatenschap.

Irene Grijzenhout (Amsterdam, 1945) maakte keramische beelden en houtskooltekeningen. De laatste jaren bestudeerde zij aandachtig de gedragingen van dieren, vaak in de directe omgeving. Eerder waren dans, beweging, boten en spiegelingen bronnen voor haar werk en maakte zij poppen en mensfiguren in verschillende formaten. Irene hield zich vanaf 1972 se- rieus bezig met keramiek en experimenteerde met verschillende glazuren. In 1968, inmiddels getrouwd met Peter, ging ze met een vriendin naar een pottenbakcursus. ‘Het was liefde op het eerste gezicht: die klei, iets dat slap is en amorf, dat als je dat vormt en als het gebakken is, keihard uit de oven komt…een wonder!’

Peter Bes (Den Helder 1945) leeft intens met muziek van door hem gekoesterde artiesten uit de wereld van de jazz en soul en dat komt terug in zijn werk. Ook zijn liefde voor literatuur is zichtbaar in zijn schilderijen. Een aparte plaats nemen de ontheemde zielen op straat in. En die kan hij overal hebben gezien tijdens zijn reizen naar Berlijn, Budapest, Praag of Oost- ende. Er spreekt ontroering, bewondering en heimwee uit hun gestalten, is het hun blues die hij verbeeldt? Trefzeker zijn de penseelstreken, helder is het kleurgebruik, levendig de textuur. Na een periode waarin hij voornamelijk etste en schilderde, houdt hij zich de laatste jaren ook bezig met het maken van ruimtelijk werk, beelden van karton en papier, beschilderd met acrylverf. Peter Bes volgde een opleiding aan de Rijksnormaalschool en aan de Rijksacademie te Amsterdam. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en nam deel aan grafiekbiënnales en-triënnales. In 1980 kreeg hij de eerste prijs voor portretgrafiek in Tuzla (voormalig Joego- slavië). In 2012 ontving hij de A. Roland Holst- prijs voor kunst in Bergen.

 

Eerste Bergensche Boekhandel is gevestigd aan de Oude Prinsweg 11 in Bergen.
Meer informatie omtrent de expositie vindt u op de website: www.eerstebergenscheboekhandel.nl

Back To Top