skip to Main Content

Nieuwe bewoners, nieuwe bouwkunst in Bergen Architectuur-Fietsroute op zaterdag 19 oktober

De architectuur van Bergen is beeldbepalend en spraakmakend. Dat geldt niet alleen voor de bouwkunst in de vorige eeuw, maar ook voor de nieuwbouw de laatste twintig jaar.

De Architectuur-Fietsroute op zaterdag 19 oktober start en eindigt bij het kantoor van Min2 bouw-kunst aan de Hoflaan 1 in Bergen.

De fietsroute voert dit jaar langs een bonte verzameling oude en nieuwe panden in het noordwestelijke deel van het dorp. Via de voormalige renbaan waar nu de Hertenkamp is, fietsen we eerst west- waarts. In de Rondelaan komen we langs monumentale villa’s uit het begin van de vorige eeuw. Tegelijk zien we eigentijdse verbouwingen en opvallende nieuwbouw. Er lijkt sprake van een heuse transitie in Bergen. Veel nieuwe bewoners laten aloude, kleine huizen slopen en vervangen door een veel groter pand. Zo verandert gaandeweg het straatbeeld in Bergen. Zoals een dier zijn oude huid afgooit, waarna een nieuwe huid tevoorschijn komt. En die transitie verloopt de laatste jaren in hoog tempo. Na de Guurtjeslaan komen we in de Breelaan. De route leidt ons dan langs de rand van bos, duin en dorp naar de oude Noord- en Zuidlaan. Beide lanen kenmerken zich door een grote diversiteit van zowel oude, karakteristieke huizen en villa’s, als nieuwe vrij- staande ‘cataloguswoningen’ en moderne landhuizen. In de wijken rond de Noord- en Zuidlaan zijn de percelen (‘kavels’) groot. Daar mogen volgens het vernieuwde bestem- mingsplan grotere huizen worden ge- bouwd. Soms is zo’n nieuwbouwwoning ‘onder architectuur’ gebouwd, maar vaak zijn het op maat gemaakte ‘cataloguswoningen’. Dit resulteert in een staalkaart van oud en nieuw door elkaar, met veel verschillende materialen en daken. Via de Landweg nemen we nog kort een kijkje in de karakteristieke wijk de Negen Nessen, die eind jaren ’60 in opdracht van de Europese Gemeenschap is gebouwd voor buitenlandse werknemers van Euratom in Petten. Daarna gaan we via de Zuidlaan terug naar het dorpscentrum. Uiteindelijk fietsen we terug over de eeuwenoude Not- weg, waar duidelijk de grens van het oude dorp en de nieuwbouw uit de jaren ’70 is te zien.

Wij beëindigen onze fietstocht bij het kantoor van Min2 Bouw-kunst aan de Hoflaan 1 in Bergen. Daar spreken we nog graag met u na met een hapje en een drankje.

De Architectuur-Fietsroute duurt ongeveer twee uur. Na uw inschrijving ontvangt u een brochure met routekaart met een toelichting bij de verschillende gebouwen.

U fietst op uw eigen of een gehuurde fiets.

01. Van Reenenpark: Cataloguswoning.

02. Kerkelaan: Renovatie.

03. Rondelaan: Nieuwbouw.

Zaterdag 19 oktober 2019

Starttijden:
Groep 1+2: 12:30+13:00 uur

Groep 3+4: 14:30+15:00 uur

Startpunt:
Kantoor Min2 bouw-kunst, Hoflaan 1. Deelname (incl. brochure): € 15,-.
Kaarten zijn te koop op de website of bij het Paviljoen van de Kunst10daagse op het Ruïnekerkterrein, Raadhuisstraat 1.

De Architectuur-Fietsroute wordt georganiseerd door het Architectuur Informatie- centrum Alkmaar (AIA).

U kunt de activiteiten van het AIA steu- nen door Vriend van het AIA te worden. Meld u aan via: www.aia-alkmaar.nl/ steun-het-aia

Back To Top