De Kunst10daagse organiseert dit jaar naast haar foto-expositie op het landgoed ’t Oude Hof in Bergen voor het eerst een Jeugd Foto Tentoonstelling. Ben je tussen de 10 en 14 jaar of tussen de 15 en 18 jaar dan kan je deelnemen.  

Je neemt deel door een portretfoto, gemaakt met je telefoon of met een camera, te uploaden via de website van de Kunst10Daagse. Ook vragen we je kort uit te leggen waarom je deze foto gemaakt hebt. En wie er op de foto staat. 

Inschrijven kan van 1 mei t/m 15 juni 2024.

Hoe werkt het? 

Een jury van bekende fotografen selecteert uit de inzendingen 10 foto’s. Deze foto’s worden uitvergroot tentoongesteld rondom ’t Oude Hof bij de grote fototentoonstelling van K10D. Ook worden deze foto’s geprint en ingelijst getoond in Museum Kranenburgh. Uit deze 10 foto’s kiest de jury en het publiek een favoriet in beide leeftijdscategorieën. Er zijn dus vier winnaars. 

Wat kan je winnen? 

  • Je eigen museaal ingelijste foto en een fotoworkshop/masterclass, als je tot een van de 10 behoort. 
  • Een professioneel fototoestel voor de winnaars.  

Thema 2024 

Voor 2024 is het thema portretfotografie. Maak een portret van een persoon uit je omgeving. Natuurlijk moet je de foto zelf gemaakt hebben. Bij de inschrijving staan de voorwaarden voor deelname vermeld. Lees die goed door. 

Als je foto is uitgekozen, nemen we contact met je op voor toestemming om de foto tentoon te stellen. 

Technische gegevens 

Om je foto goed te kunnen uitvergroten, hebben we een foto met een (zogenaamde) goede resolutie nodig.  Gebruik een zo nieuw mogelijk model telefoon want die hebben een goede camera en een goede lens. De telefoon moet ten minste een 12 megapixel camera hebben. Een fotocamera heeft dat al vaak maar een telefooncamera niet altijd. 

Op deze pagina vind je nog wat tips & tricks, voor het maken van een goede portretfoto 

Opening Jeugd Foto Tentoonstelling 

Zaterdag 28 september 2024  

ZES TIPS VOOR MOOIERE PORTRETFOTO’S MET JE SMARTPHONE 

De beste portretfoto maak je buiten, overdag. De camera van een mobiele telefoon geeft al snel ruis wanneer de omgeving donker is. Maar ook binnen kun je een en ander doen om een geslaagde portretfoto te maken.  

ZET JE ONDERWERP CENTRAAL 

Je moet niet hoeven sleutelen aan de compositie om een persoon interessant in beeld te brengen. Plaats je onderwerp gewoon mooi midden in het beeld. En let op elementen die afleiden, zoals palen, takken of snoeren.  

MAAK GEBRUIK VAN HET AANWEZIGE LICHT 

Op het licht heb je invloed en je kunt er een bepaalde sfeer mee creëren. Past zacht licht bij je onderwerp, dan is haar advies ’s ochtends te fotograferen als het licht helder en diffuus – egaal en gefilterd – is. Wil je een spooky beeld creëren, experimenteer dan eens met de zaklamp van je telefoon tijdens het fotograferen.  

Pas op voor harde schaduwen in het gezicht, die zijn „not done”, en die ontstaan vooral als je fotografeert in de felle zon. Zoek de schaduw op, en fotografeer je toch in fel licht, maak dan gebruik van een slimme compositie, met bijvoorbeeld een boom die het zonlicht breekt. Hierdoor krijg je niet de volle zon op je sensor. 

Ook als je binnen fotografeert, kun je spelen met licht. Bij een portret is het mooi als één kant van iemands gezicht is uitgelicht. Dat bereik je door een model naast een raam te plaatsen. En tegenlicht kan veel sfeer geven als je het door de haren van een persoon of dier laat komen. 

Een aantal handige doe-het-zelftips voor wie de omstandigheden in een fotostudio wil nabootsen: maak het licht zachter door het raam af te plakken met wit papier. Dat geeft het gevoel van een soft box – een flitser met een doek ervoor die het licht verzacht en regelmatig verspreidt -, zonder dat je dure apparatuur hoeft aan te schaffen. Zie je toch schaduwen in het gezicht, bijvoorbeeld van de neus op de wang, gebruik dan een wit kartonnetje aan de kant van het gezicht waar het licht niet op valt om het licht terug te kaatsen. En gebruik geen flits. De flitser zit bij een mobiele telefoon dicht bij de lens en dat levert een foto op zonder diepte. 

PAS DE BELICHTINGSINSTELLINGEN AAN OP JE TELEFOON 

Qua belichting zoekt een smartphone naar gemiddelden, zodat alle elementen in een foto ongeveer even donker of licht zijn. Niet ideaal, dat maakt een foto plat. Je wilt dat je onderwerp goed belicht is, maar donkere plekken in de achtergrond mogen best zwart zijn. Let er ook op dat witte objecten zoals wolken een beetje kleur bevatten en niet ‘uitgebeten’ zijn.  

Vaak kun je de belichting handmatig aanpassen. Bij een iPhone doe je dat door op het scherm te tikken op de plek waar je de foto wilt scherpstellen. Veeg dan omhoog of omlaag om het onderwerp op te lichten of juist donkerder te maken. Op veel Samsungapparaten kun je in het instellingenmenu een ‘pro-modus’ inschakelen voor de camera-app. Tijdens het fotograferen kun je er dan voor kiezen om de telefoon een lichtmeting te laten uitvoeren op een specifiek punt, of op het midden van de foto. Zo heb je meer controle over de belichting.  

WEK VERTROUWEN 

Een portretfoto is mislukt als je ziet dat de persoon op de foto ongemakkelijk is. Als fotograaf moet je je zo opstellen dat de geportretteerde voelt „dat het goedkomt”. Weet hoe de instellingen van de camera-app werken en bedenk vooraf hoe je wilt dat je onderwerp op de foto staat.  

Dan nog is het niet voor iedereen weggelegd om ontspannen voor de lens de verschijnen. ‘Ongemakkelijksheidsmanagement’ is een van de belangrijkste taken van de portretfotograaf. Praat een model door een foto heen, zoals een tandarts een patiënt door een behandeling leidt. Vertel wat je doet, maak contact. Praat over iets wat jullie beiden interesseert zodat het contact centraal komt te staan in plaats van de camera. Iedereen heeft een ontdooimoment. De kunst is om precies dan de foto te maken. Het gegeven dat de omgeving net zo belangrijk is, stelt mensen vaak gerust.  

FOTOGRAFEER VOOR OF NA ‘HET MOMENT’ 

Begin met fotograferen voordat iedereen klaarstaat in een stijve houding. Maak een paar foto’s voordat je zegt ‘komt-ie hoor’, of fotografeer nog even door nadat je zegt dat je het hebt. Het officiële moment is vaak niet het beste moment is om de foto te nemen.  

NEEM AFSTAND EN ZOOM EEN BEETJE IN 

Dichterbij is vaak beter als het gaat om fotografie, maar bij portretfoto’s met een smartphone gaat die wijsheid niet op. Een foto met de camera van een telefoon geeft een ‘groothoekgevoel’, van dichtbij kun je een foto maken waar veel op staat. Handig, maar in een gezicht kan dat voor vertekening zorgen. Een persoon krijgt dan een grote neus en relatief kleine oren. Door iets meer afstand te nemen en een beetje in te zoomen behoud je de natuurlijke verhoudingen. Of maak gebruik van de portretinstelling van je camera. 

Voor het goede doel overgenomen uit Copyright NRC instagram.