skip to Main Content

Op Landgoed Het Hof presenteert de Kunst10daagse van oktober t/m februari een fototentoonstelling met werken van Olaf Veltman. Veltman is gespecialiseerd in het fotograferen van mensen, portret en landschap. Zijn werk heeft vele internationale prijzen gewonnen.

Veltmans grootvader, zeeman en schilder, nam Olaf regelmatig mee naar het Rijksmuseum. Ze spraken over composities en licht. “Het waren best wel serieuze onderwerpen voor een kind, maar ik denk dat mijn opa dacht dat ik het wel aankon”, zegt Veltman. Aanvankelijk was hij vastbesloten om schilder te worden en werkte hij in het atelier van zijn grootvader en op zolder bij zijn ouders in Bergen. “Ik hield van de geur van lijnzaadolie en werkte aan realistische schilderijen. Maar ik vond het wel veel werk. Ik ben ook gaan fotograferen omdat ik dan niet zoveel hoef te vertellen.”

Veltmans ouders gaven hem op zeventienjarige leeftijd een Pentax. Fotografie was veel sexyer dan langzaam drogende olieverf op canvas. Toen hij eenmaal zijn eigen donkere kamer had gebouwd bij zijn grootvader op zolder, was de teerling geworpen. Veltman: “Ik vind straatfotografie leuk, mensen in hun omgeving. Destijds had ik nog weinig kennis van fotografie, ik had alleen een standaardlens, een 50 mm. Dat is perfect voor portretfotografie. Ik ging mij er steeds meer in verdiepen.”

Hij ging een jaar lang naar de vrije academie Psychopolis in Den Haag waar hij ook andere dingen deed zoals zeefdrukken maken. Daarna ging hij naar de technische school waar een docent na vele discussies hem de gunst van zijn leven schonk: hij schopte hem eruit. In de jaren tachtig verliet Veltman de school helemaal en begon zijn carrière. Hij ging in Amsterdam wonen om fotografen te assisteren. Veltman: “Dat was een geweldige tijd, overdag werkten we in de studio en op locatie en elke nacht gingen we op stap. De jaren ‘80 waren geweldig in Amsterdam, er gebeurde van alles. In 1989 werd ik wat serieuzer en verhuisde ik naar Londen waar ik verschillende fotografen heb geassisteerd die ik bewonderde en waar ik nog steeds contact mee heb. De sfeer onder de fotografen is fantastisch daar. Ik leerde portretfotografie en landschappen van een aantal fotografen, dat was erg leuk.” Veltman werkte later in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Nederland, Londen, Duitsland en Amerika.

Foto: Koos Breukel

De series in deze tentoonstelling zijn gemaakt in Azië, waaronder in India, Tibet, Myanmar en Zuid-China. Koos Breukel: “Toen ik zijn werk zag had ik het idee dat ik de mensen op de foto’s kende. Ik heb zelf veel gereisd en zag een soort verwantschap, ik vind zijn portretten echt weergaloos goed. Een van de foto’s bleef bij mij meteen hangen, dat is een onverklaarbaar iets maar dat geeft aan dat ik erdoor geraakt ben. Veel van zijn foto’s zijn analoog geschoten, dat is te gek. Olaf is een fotograaf die gevoel heeft bij de persoon die hij fotografeert maar hij heeft ook een goed gevoel voor licht en techniek. Dan heb je alle ingrediënten bij elkaar.”

Veltman: “Het is heerlijk om in Calcutta en Varanasi te zijn, waar veel van mijn foto’s geschoten zijn. In de Ghats in Varanasi kom je van alles tegen, er heerst een fijne sfeer. Ik zit dicht op mijn model, gebruik korte lenzen waardoor ik heel direct contact maak met mijn model. Fotograferen is een samenwerking. Ik hou van moeilijk werk”, zegt hij. “Ik hou van projecten waar ik mijn tanden in kan zetten, maar soms is het er gewoon voor je. Dus ik hou ook van de foto’s waarvan je niet weet dat je ze gaat maken als je ’s morgens wakker wordt, de foto’s die afhangen van je eerste impuls. En meestal is je eerste impuls goed.

Deze expositie is een eer, Koos heeft zijn hulp aangeboden en daar ben ik natuurlijk bijzonder blij mee. Ook Carla van de Puttelaar heeft veel geholpen in het bestelproces. De achtergrond van het bos gaat meespelen in de foto’s buiten, elk moment is anders. Dat maakt deze expositie anders dan alle andere.”

Curator: Koos Breukel
Met medewerking van Carla van de Puttelaar

Landgoed Het Hof
Eeuwigelaan 1
1861 CL Bergen

www.olaf-veltman.com

Back To Top