Dit jaar exposeert fotograaf Cees Noort van oktober t/m januari 2025 zijn Kunstkoppen in de fototentoonstelling op Landgoed Het Hof in Bergen. De geportretteerde Bergense Kunstenaars worden buiten getoond op speciale doeken van 2 bij 3 meter, binnen zullen foto’s te zien zijn van reizen die de fotograaf maakte over de hele wereld. In de jaarlijks terugkerende, unieke fototentoonstelling, werden eerder werken getoond van Olaf Veltman, Anton Corbijn, Hellen van Meene, Carla van de Puttelaar, Sacha de Boer, Bastiaan Woudt en Jimmy Nelson.

Twintig jaar geleden bezocht Noort een tentoonstelling van Eva Besnyö in Museum Kranenburgh. Besnyö portretteerde onder andere Charley Toorop en haar echtgenoot John Fernhout in de tijd dat zij in Bergen woonden. Deze bijzondere expositie was de bron van inspiratie voor de serie Kunstkoppen in 2004. De serie werd een document uit die tijd, waarin een variëteit aan kunstenaars zijn vastgelegd. In Bergen verzamelden de kunstenaars zich destijds in een groep Jonge Wilden. Etser en graficus Hans van Draanen was de eerste Kunstkop die gefotografeerd werd. Jeroen de Carpentier, Jos Peperkamp, Harald Vlugt, Nico van Stralen, Thé Lau, Sjoerd Kuiper, Adriaan van Dis, Simeon ten Holt, Joost Zwagerman, Youp van ‘t Hek en vele anderen volgden. Mart Min werd gefotografeerd voor zijn betaalde rekening, een wandschildering in Café de Taverne. Noort: ‘Het was fantastisch, deze serie is een soort eerbetoon aan die tijd.’

Cees Noort is geboren en getogen in Bergen. Zijn vader was architect en kunstverzamelaar. Bevriende kunstenaars Wiegman, Ten Holt, Min en De Carpentier betaalden regelmatig met kunstwerken. Kunst was overal om Noort heen toen hij opgroeide, thuis, maar ook in het dorp. De kroegen in Bergen waren ontmoetingsplekken voor de kunstenaars, zij bemoeiden zich met elkaar en inspireerden elkaar. KunstenaarsCentrumBergen was midden in het centrum gevestigd en de openingen van de exposities waren grootse feesten. Noort: ‘Het zou goed zijn als de kunst in Bergen weer de waardering krijgt die het verdient. Bergen zou Bergen niet zijn zonder kunst en kunstenaars.’

Nu, 20 jaar later, completeert hij de serie Kunstkoppen voor de fototentoonstelling op Landgoed Het Hof, met een diversiteit aan kunstenaars die Bergen rijk is of gelieerd zijn aan Bergen. Noort: ‘De eerste serie is analoog geschoten, 4 bij 5 inch, heel klassiek. De kunstenaars moesten er echt voor gaan staan, dan krijg je de koppen die je zo aankijken. De serie die ik nu maak, met hulp van bevriende fotograaf Kees Rijken, zijn vooral kunstenaars die ik nog niet goed kende. Niet alleen gevestigde maar ook jonge kunstenaars, die ik fotografeer op locatie. Carolien van der Heijden, John Breed, Hellen van Meene, er is een brede groep internationaal bekende kunstenaars actief in en rondom Bergen. Niet alleen beeldend kunstenaars, maar ook musici, fotografen en schrijvers. Luuk de Haan bijvoorbeeld, fotografeert in abstractie. Hij schildert eerst, fotografeert het werk en bewerkt het weer. Stefan de Pefan heb ik gefotografeerd op ‘het nieuwe strand van Bergen’. Ook mijn kleinkinderen Julia en Matthieu Schellekens zijn in de expositie te zien. Charlotte Caspers is niet alleen restaurateur, zij toont haar liefde voor kleur in haar kunstwerken. Bij de expositie zal een coffeetable magazine uitgegeven worden. Deze wordt mede samengesteld wordt door Roy Kahmann van Kahmann Gallery.

Fotograaf Jaap Schoen gaf Noort een Leica camera toen hij 60 jaar geleden bij hem kwam solliciteren. Hij kreeg de opdracht na een week met een foto terug te komen. Noort maakte een foto van Dini, zijn echtgenote, producer en zakenpartner, en werd aangenomen. Door de jaren heen exposeerde hij diverse series in en om Bergen, waaronder Vaders en zonen en Mannen van Bergen. Buiten Bergen exposeerde hij onder andere zijn werken in de Heineken Gallery, bij Sony en op Schiphol, waar hij samen met Jos Peperkamp exposeerde en waar Carel en Mathilde Willink de expositie openden. In deze fototentoonstelling geeft Cees Noort een eerbetoon aan zijn geboortedorp en de vele kunstenaars die Bergen kleur geven. 

Fototentoonstelling Cees Noort | oktober 2024 t/m januari 2025 | Landgoed Het Hof | Eeuwigelaan 1 Bergen

Curator: Roy Kahmann
Met medewerking van Carla van de Puttelaar

Tekst: Monique Bakker