skip to Main Content

Expositie IKONEN Anton Corbijn – Landgoed Het Hof – Eeuwigelaan 1 – Bergen

Expositie IKONEN van Anton Corbijn

 

De wereldberoemde fotograaf, grafisch ontwerper en filmregisseur Anton Corbijn (1955) presenteert van oktober 2022 tot en met februari 2023 een solotentoonstelling “IKONEN” op Landgoed Het Hof in Bergen. Drie fotoseries worden op groot doek getoond. De series passen wonderlijk goed bij elkaar, ze zijn verbonden met het thema ‘beeltenissen van overledenen. Hoe kijken we naar hen die niet meer onder ons zijn en hoe gaan we hiermee om? Het enige onderlinge verschil is dat de series Cemeteries en Lenin onder documentairefotografie vallen, de serie Zelfportretten niet.

 

Cemeteries series (1982)

Anton Corbijn maakte de foto’s voornamelijk in 1982 in Italië, de serie wordt aangevuld met werk uit andere landen en jaren. Corbijn: ‘ik had wat prive issues en in een donkere bui besloot ik een serie te maken van kerkhoven, wat neerkwam op het fotograferen van grafstenen. Net als tijdens mijn trip naar Rusland in hetzelfde jaar, werd ik daarbij vergezeld door mijn vriend de dichter/schrijver Bart Chabot. Als zoon van een protestante dominee was ik vroeger alleen bekend met de praktisch aandoende protestante graven en niet met de geweldige beelden in marmer die de katholieke begraafplaatsen laten zien. De Protestanten hadden geen afbeeldingen, ook niet in de kerk. Life wasn’t much fun in that sense. Bij de katholieken kreeg je een gevoel van uitbundigheid en een leven dat geleefd was. Het was een dankbaar onderwerp, maar een beetje een doom en gloom soort trip.

 

Lenin (1982)

In 1982 ging ik met Bart Chabot naar Rusland, waar ik niet eerder geweest was. We hadden ons ingeschreven voor een kunsttour met een groep langs Leningrad en Moskou, maar we ontbeten en dineerden alleen met de anderen, overdag deden wij ons eigen ding in de stad. Ik was verrast door de vele afbeeldingen van Lenin in wat nu St. Petersburg heet. Ik had geluk dat de afbeeldingen er op dat moment te zien waren want ze waren niet permanent. Het is interessant om naar deze symbolen van het communisme te kijken, vooral in deze tijden waarin alles en niets meer heilig lijkt. Dit zijn Propaganda tools.

 

Zelfportretten (2001-2002)

Deze serie die ‘a.somebody’ heet ontstond uit een soort midlifecrisis denk ik achteraf. Als puber/teenager vond ik muziek erg belangrijk, maar ik woonde op een eiland en in het Protestante wereldje waar ik in opgroeide mocht ik voor mijn gevoel niets. In mijn gedachten moest er een enorme vrijheid bestaan in het leven van musici, dit dacht ik op te kunnen maken uit het zien van foto’s en het horen van de muziek. Dit was in de jaren zestig. Toen ik eenmaal een camera had, in 1972, fotografeerde ik alleen muzikanten. Muziek was, meer dan fotografie in die tijd, mijn wereld.

Rond het jaar 2000 bezocht ik mijn geboortedorp Strijen omdat ik wilde weten waarom ik nog steeds geobsedeerd was door de muziekwereld, van jonge teenager af aan. Daar werd mij duidelijk dat er niets op het eiland te vinden was dat mij in dat opzicht had gestimuleerd. Ik was geobsedeerd met wat ik aannam was een vrijere wereld aan de overkant van het water (rondom mijn eiland). Mijn ouders waren erg gelovig, er was een focus op het leven na de dood. Ik besloot een serie te maken waarin alles verenigd werd. Mijn liefde voor muziek en muzikanten bracht ik samen met de focus van mijn ouders op het leven hierna. Dit werden twee series van zelfportretten waarop ik me voordeed als een inmiddels overleden muzikant die ik ooit of nog steeds bewonderde. Een serie op locatie in kleur, en wat ik hier laat zien is de portretten in een studio gemaakt waarop de obsessie iemand te willen zijn duidelijk is. Vandaar de title ‘a. somebody’. Er werd niets gedaan in post productie, alles was voor de camera gereed. Het was een project dat zich over 8 maanden afspeelde, waardoor je de verschillende jaargetijden kunt zien. Elke maand maakte ik twee tot vier foto’s in Strijen.’

USSR 1982 © Anton Corbijn

 

Expositie IKONEN Anton Corbijn – 1 oktober 2022 t/m 28 februari 2023

Landgoed Het Hof – Eeuwigelaan 1 – Bergen

 

 

 

Back To Top