skip to Main Content

DE KUNST10DAAGSE 2022

De wereldberoemde fotograaf, grafisch ontwerper en filmregisseur Anton Corbijn (1955) presenteert van oktober 2022 tot en met februari 2023 een solotentoonstelling IKONEN op Landgoed Het Hof in Bergen. Drie fotoseries worden getoond die wonderlijk goed bij elkaar passen, ze zijn verbonden met het thema ‘beeltenissen van overledenen. Hoe kijken we naar hen die niet meer onder ons zijn en hoe gaan we hiermee om? Het enige onderlinge verschil is dat de series Cemeteries en Lenin onder documentairefotografie vallen, de serie Zelfportretten niet. In de expositie, geïnitieerd door de Kunst- 10Daagse Bergen, zullen de werken van Anton Corbijn op groot doek tentoongesteld worden op het landgoed.

We kijken allemaal uit naar komende jubileumeditie van de Kunst10Daagse Bergen en Bergen aan Zee! Dit jaar zal de Kunst10Daagse plaatsvinden van vrijdag 21 t/m zondag 30 oktober 2022. De Kunst10Daagse is breed geprogrammeerd met een artistiek en toegankelijk palet van schilderkunst, beeldhouwwerken, installaties, fotografie, etsen en keramiek. Het kunstenaarsdorp Bergen is beroemd vanwege de Bergense School, een stroming in de Nederlandse Schilderkunst tussen 1915 en 1925. De Bergense School heeft bij uitstek bijgedragen aan het culturele en artistieke klimaat dat Bergen ook nu nog zo uniek maakt.

De Kunst10Daagse biedt meer dan 300 professionele kunstenaars, galeries en jong talent een uniek podium voor hun kunstwerken. De werken worden getoond op 130 locaties in Bergen en Bergen aan Zee. Niet alleen galeries zijn te bezoeken, ook ateliers, cafés, restaurants, hotels en woningen en tuinen van inwoners van Ber- gen worden tot expositielocatie omgetoverd. De toegang tot de locaties is kosteloos.

Ontmoet een nieuwe stroming Bergense kunstenaars, die gevestigd zijn in of nabij het kunstenaarsdorp met hun atelier en wiens kunst zeker de moeite van een bezoek waard is. Zo zijn onder andere de ateliers van Ad Groot, Pauline Bakker, Giorgi Shengelia, Erik Prins en Marinus Klap te bezoeken. In het dorp vindt u tevens diverse kunstgaleries: Zinc Exposities, Galerie Lida Dijkstra, Kunsthandel Bernard van Welsenes, Het Wapen van Bergen, Galerie Klein Zwitserland, Art Gallery Tha Banque, Galerie Glashard, The Obsession of Art, Kunsthuis Marc Chagall of Rogier Jonk, waar tevens het informatiecentrum van de Kunst10Daagse te vinden is. In het informatiecentrum aan Plein 7 in het centrum van Bergen, kunt u de kunstcatalogus met de routes en deelnemende kunstenaars aankopen.

De kunstveiling van Bernard van Welsenes vindt dit jaar plaats in de Ruïnekerk. De kijkdagen zijn op de expositielocatie te vinden die u in de catalogus terug kunt vinden. Het Roland Holst Schrijvershuis is tijdens de open dag te bezoeken, een diversiteit aan concerten is te zien en er worden rondleidingen en wandelingen georganiseerd langs een aantal expositielocaties.

Museum Kranenburgh en Stedelijk Museum Alkmaar bezitten niet alleen een aanzienlijk aantal werken van vertegenwoordigers van de Bergense School in de vaste collectie, maar organiseren daarnaast wisselende tentoonstellingen.

Vele inwoners van Bergen en Bergen aan Zee zullen hun woningen en prachtige tuinen beschikbaar stellen aan kunstenaars uit het hele land, om hun werken te exposeren. De diversiteit aan restaurants en hotels maken de sfeer compleet. Het kunstenaarsdorp Bergen en Bergen aan zee zal weer bruisen van kunst van 21 t/m 30 oktober 2022.

Kunst10Daagse Bergen. 21 t/m 30 oktober 2022. Voor meer informatie: dekunst10daagse.n

 

UNTITLED 13 italy 1982 ©anton corbijn

 

Back To Top